home check frame file logout arrow-circle-outline-left arrow-circle-outline-right arrow-left arrow-right chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up comment directory help-circle-outline login mail phone plus search user close facebook instagram twitter youtube linkedin2 check-colored frame-colored comment-colored directory-colored mail-colored user-colored plus-user-tag plus-user-tag-en

Vastuullisuuskriteerit ohjelmistohankintoihin – Pohjoismainen markkinavuoropuhelutilaisuus

26.03.2024

Ilmasto- ja ympäristövaatimukset tulevat julkisiin ICT-hankintoihin kiihtyvällä tahdilla. Ensimmäisiä kriteereitä on jo julkaistu ja nyt on mahdollisuus olla edelläkävijänä vaikuttamassa asiaan pohjoismaisessa vuoropuhelussa. Mahdollisuus kannattaa käyttää, jotta et putoa kelkasta ja pystyt jatkossakin vastaamaan asiakkaidesi tarpeisiin myös vastuullisuuden osalta. Mukaan pääset klikkaamalla ilmoittautumislinkkiä ja saat myös kriteeriehdotukset luettavaksi ennen vuoropuhelua.

ICT-alan ympäristöjalanjälki on mittava, sen arvioidaan tuottavan jo noin 4 % maailman kaikista ilmastopäästöistä. Nykykehityksen jatkuessa ne kolminkertaistuvat vuoteen 2030 mennessä. Digitaalisten palveluiden kehitys ja lisääntyminen kasvattavat vaatimuksia niin ICT- laitteille kuin tiedonsiirron infrastruktuurille. Tämän seurauksena joudumme päivittämään laitekantaa yhä nopeammin ja elektroniikkajäte on nopeimmin kasvava jätejae maailmassa. Sen määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2042 mennessä, jos nykyinen tahti jatkuu.

Digitalisaatio auttaa meitä päästövähennysten saavuttamisessa tehostamalla monia prosesseja, mutta tarvitsemme ohjelmistokehitystä, jossa huomioidaan niin energiankäytön minimointi kuin ohjelmistojen toimivuus vanhemmalla laitekannalla. Julkiset hankinnat ohjaavat niiden suuren volyymin takia markkinoita ja uuden vastuullisuusraportointidirektiivin myötä myös yritysten vaatimukset tulevat lisääntymään.

Vastaamaan näihin haasteisiin pohjoismaisen ministerineuvostona rahoittama Circular and Climate Rriendly Public Procurements hanke järjestää yhteispohjoismaisen markkinavuoropuhelutilaisuuden vastuullisuuskriteereistä ohjelmistohankintoihin.

Tilaisuudessa kuulet, miten vastuullisuutta voidaan ohjelmistohankinnoissa huomioida ja mitä vihreä koodaus on. Pääset myös kommentoimaan kriteeriluonnoksia, jotka auttavat hankkijoita jatkossa huomioimaan vastuullisuusnäkökohdat ohjelmistohankintoja ja verkkopalveluita kilpailuttaessaan.

Voit osallistua kaikille yhteiseen englanninkieliseen johdanto-osioon ja/tai suomeksi käytävään keskusteluun ohjelmistokriteereistä.

Perustason vastuullisuuskriteereitä ohjelmistohankintoihin on Suomessa jo julkaistu kriteeripankki.fi -palvelussa sekä TIEKEn Green ICT ekosysteemin hankkijan oppaassa. Tilaisuudessa pääset kommentoimaan edistyneen tason kriteereitä, jotka tullaan julkaisemaan seuraavaksi.

Ilmoittautuminen sulkeutuu 22.4.2024, klikkaa linkkiä ilmoittautuaksesi:
https://www.lyyti.fi/reg/Sustainable_Software__A_Nordic_Market_Dialogue_event_3394

TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry.

TIEKE rakentaa kilpailukykyistä, uudistuvaa ja ihmisläheistä yhteiskuntaa, jossa organisaatiot ja yksilöt hyödyntävät digitalisaation, datan ja teknologian tuomat mahdollisuudet. Riippumattomana ja puolueettomana toimijana TIEKE organisoi verkostotoimintaa, tunnistaa kehityssuuntia ja -tarpeita ja vauhdittaa yhteiskunnallisesti vaikuttavaa ja haluttua kehitystä.

TUTUSTU YRITYKSEEN

Muut ilmoitukset

KAIKKI ILMOITUKSET

Tiedon työntövoimaa, verkoston vipuvoimaa ja vaikuttamisen vetovoimaa. Helsingin seudun kauppakamarin jäsenenä saat tueksesi laajan ja vaikutusvaltaisen elinkeinoelämän verkoston, edunvalvonnan, ajassa kiinni olevat tietopalvelut sekä markkinoiden monipuolisimmat koulutukset. Menesty kanssamme!